Steur info

De steurenfamilie is zo’n 200 miljoen jaren oud en ze behoren tot de primitiefste beenvissen. Hun skelet bestaat grotendeels uit kraakbeen en een wervelkolom ontbreekt. Hun vinnen zijn vrijwel onbeweegbaar. Het zijn echte bodemvissen (ze zijn dan ook bijna blind) waar ze met hun 4 gevoelige baarddraden naar voedsel zoeken. Over het algemeen verblijven ze in zout water maar ze hebben ook het vermogen om in zoet water te leven.
De steur is de leverancier van de delicatesse kaviaar.
Door hun grootte bij volwassenheid zijn meerdere soorten niet geschikt voor de gemiddelde tuinvijver, als voorbeeld hier de Beluga-steur die in de natuur 9 meter lang wordt. In mijn (grote )showvijver heb ik er 1 zwemmen, dit om deze prachtige steur in het echt te kunnen laten zien.
Ook bijvoorbeeld de lepelsteur is moeilijk te houden omdat hij bijna alleen zwevend voer tot zich neemt en de overige vissen hem meestal dan voor zijn.

Dat de steur alleen naar voren kan zwemmen is waar, dat ze zich daardoor makkelijk vast zwemmen en daardoor overlijden is maar ten dele waar, dit overkomt alleen de kleine exemplaren die nog te zwak zijn. In de handel worden ze al aangeboden vanaf 15cm, niet doen dus bij aanwezigheid van (veel) planten en hardnekkig draadalg.
Zo klein lever ik ze in ieder geval niet af, vanaf een cm of 30 gaat prima, zelfs in een plantenvijver, hier geldt de natuurwet hoe groter-des te sterker.
Al met al zijn het oersterke vissen, ongevoelig voor allerlei ziektes en parasieten, voorwaarde is wel dat er stroming aanwezig moet zijn en dat er voldoende zuurstof in het water aanwezig is. Hier geldt: hoe hoger de watertemperatuur, hoe minder zuurstofgehalte van het water, meer lucht in het water toevoegen dus.

Ervoor zorgen dat de steur voldoende voedsel tot zich kan nemen (koi’s zijn bijvoorbeeld sneller bij het voer) is een must voor de ontwikkeling van de steur. Een aparte (vaste) voederplek is hiervoor de oplossing.
Het is een fabeltje dat steuren algeneters zijn, ze zullen best wel wat alg naar binnen werken, echter de aanschaf van een steur is geen oplossing voor bovenmatige algengroei.

Probleemherkennning aandoeningen:
– ingevallen ogen zijn een teken van verzwakking
– als een steur gestresst is dan gaat hij op zijn rug drijven, de oorzaak kan zijn waterkwaliteit/temperatuur of te
weinig voedsel
– een verdikte buik en moeite met beneden blijven duidt op luchtophoping, masseren van de buik richting bek helpt,
als het lukt dan ziet u luchtbelletjes uit zijn bek komen.
– kromtrekken en levensloos liggen duidt op vergiftiging, meestal door teveel aan nitriet of ammoniak, waterverversen
dus!
– steuren verdragen medicijnen of anti-alg middelen over het algemeen slecht, zout toevoegen is geen enkel probleem,
1 gram per liter permanent is zelfs aan te bevelen.

Een voordeel van een steur in de vijver is ook dat ze, door het over de bodem bewegen van de staartvin, het vuil wat koi en goudvis/sharasa/shubunkin (karper-achtigen) achterlaten, in beweging zetten, waardoor het sneller afgevoerd wordt middels drain of pomp in het (opvang)filter.
De bodem in een vijver met steur(en) is altijd schoner dan zonder die steuren!
Persoonlijk vind ik het (en dit is niet commercieel bedoeld) een prachtvis om te zien, die mijns-inziens sterk wordt ondergewaardeerd.

Het feit alleen al dat ze binnen no-time handtam kunnen zijn is toch prachtig?